HTTPS in 2017. Wachten kan niet meer

Google en andere bedrijven zoals Mozilla hebben SSL-certificaten de laatste jaren steeds belangrijker gemaakt. Met een SSL-certificaat wordt het verkeer tussen de website en de gebruiker versleuteld en hierdoor kunnen derden niet ‘meekijken’. Dit is belangrijk, omdat je bijvoorbeeld niet wilt dat je wachtwoord of creditcardgegevens onversleuteld het web overgaan. Als op een website een geldig SSL-certificaat is geïnstalleerd, dan begint het websiteadres in de URL-balk met https.

Google streeft naar een volledig veilig internet en neemt binnenkort een nieuwe maatregel die het gebruik van het onversleutelde http moet ontmoedigen. Eerst geven we echter een kleine geschiedenis van de stappen die Google al heeft genomen om het gebruik van https te stimuleren.
 

Google en HTTPS. Een kleine geschiedenis

Https maakt websites niet alleen veiliger, maar Google geeft deze websites ook een (kleine) boost in de zoekmachineresultaten sinds 2014. Sindsdien heeft Google deze boost een beetje groter gemaakt. Toen bijvoorbeeld Wikipedia in 2015 helemaal overstapte naar https had dit een significant effect op de zoekresultaten in Google.

Eind 2015 liet een Google medewerker weten dat https-pagina’s de voorkeur krijgen bij de indexering van websites. Als een website dus over zowel https als http-webpagina’s beschikt, dan zal Google beginnen met het indexeren van de https-pagina’s.

Begin 2017 bracht Google een update uit voor zijn browser Chrome waarin de gebruiker wordt gewaarschuwd als een website wachtwoorden of creditcardgegevens verzamelt. Als je dus op een website zonder SSL-certificaat (te herkennen aan http zonder s) je wachtwoord of creditcardgegevens wilt invullen, dan geeft Chrome je een waarschuwing dat dit niet veilig is. Je kunt je voorstellen dat je als website eigenaar wilt voorkomen dat je bezoeker deze melding krijgt. Voor webshops is een SSL-certificaat daarom ook al sindsdien een must.
 

Chrome Update in Oktober voor alle invulvelden

Op een eigen blog maakte Google onlangs bekend dat het de lat weer een stukje hoger gaat leggen. Vanaf oktober 2017 zal Chrome (versie Chrome 62) bij alle invulvelden een waarschuwing geven op http-websites. Dit geldt dus ook voor contactformulieren en zoekvelden op een website. Als je een http-website hebt en een bezoeker wil een contactformulier invullen, dan krijgt deze bezoeker in Chrome vanaf 2017 dus een ‘niet veilig’ waarschuwing te zien. Je kunt je voorstellen dat dit je bezoekers afschrikt. Andere browsers volgen op dit vlak meestal het voorbeeld van Chrome en dus verwachten we ook dat bijvoorbeeld Firefox deze update zal doorvoeren.
 

SSL-certificaat Installeren door RKDmedia

RKDmedia biedt haar klanten een SSL-certificaat voor slechts €15 per jaar. Wij installeren ook het certificaat voor je zodat je bezoekers zien dat je website veilig is. Wil je een website laten maken of een nieuw design? Kijk dan voor de mogelijkheden om door ons een professionele website of webshop te laten maken.
Https is in 2017 geen optie meer, maar een must. Wil je een SSL-certificaat voor je website, bel ons dan op 0495 – 593 551 of stuur een e-mailtje naar info@rkdmedia.nl